• BLOG

  Et efterår uden ridning

  Jeg blev i sensommeren opereret i ryggen for en discusprolaps.
  Jeg nåede heldigvis at få redet et distancestævne kort tid forinden, så jeg havde nogle flere gode minder med i bagagen, når nu jeg vidste at rygoperationen ville sætte vores ridning i bero for en stund. Det er altid rart at have nået nogle af de mål man har planlagt og kunne se tilbage på dem, når der er planlagt stilstand.
  Hvordan klarer en hestepige sig uden ridning?
  Den er godt nok også svær at undvære.
  Jeg kommer heldigvis ud til mine heste jævnligt og får klappet og hygget lidt om dem takket være min kæreste, som pt. også er min chauffør når jeg skal nogen steder. Motionering, ridning og andet staldarbejde har jeg overladt til en sød pige, som har taget sig godt af Zizanie. Min kæreste har dog altid sørget for at der er høposer klar, foderposer nok i spanden og nye træpiller i boksen, samt taget sig af Zanie, når min hestepasser ikke kunne.
  Derudover har han taget sig af min 2 års, som en gang dagligt skulle fodres og groomes. Jeg må stadig ikke ride, men ser frem til når den dag kommer. Bare at komme afsted på en kort skridttur i skoven ser jeg frem til.
  Jeg sætter dog stor pris på at jeg indimellem kommer en tur i stalden, da jeg godt kan lide at have føling med mine hestes trivsel. Her i efteråret som også er en overgangsperiode mellem sommerpels til vinterpels er jeg især opmærksom på at de får de rette tilskud, om dækkenets tykkelse passer til temperaturen, forebyggelse af muk og ja ikke mindst om jeg har nogle glade heste. Begge heste har det for tiden rigtig godt. Figaro vokser i alle retninger. Både i højde og bredde og ikke mindst mentalt er han ved at være rigtig fin. Han har fået mere ro over sig og er generelt bare en charmør og en hest som også vil gøre sit menneske glad. Det lykkedes for tiden ret godt. Han har fået den lækreste vinterpels og hygger med drengene i løsdriften. Zizanie er så småt begyndt at komme på lidt græs igen, men går primært på jordfold. Hun er ved at få lang pels og skal snart klippes, så hun kan tørre hurtigere efter hun har svedt.
  Ha et skønt efterår med jeres heste og hinanden!

 • BLOG

  Velkommen til efteråret

  (reklame for Equus Cuura)
  Det er officielt efterår nu selvom varmegraderne om dagen godt kan snige sig op på en god varme. Det er nu vi skal forberede os på at det snart begynder at blive efterår og hvad der vejrligt følger med af regn og blæst, mudrede folde, meget beskidte heste og udsatte hove og koder.
  Hestene begynder at skifte pels og vi skal være opmærksomme på om de får de vitaminer og mineraler de har brug for i denne process.
  Men udover det, så er det vigtigt at vi har nogle gode plejeprodukter som vi kan ty til når der er brug for det. Jeg har i et halvt års tid fået lov til at afprøve Cura No.1 hesteshampoo med aloe vera og Prevent mod muk og sur stråle fra Equus Cura www.equuscura.dk (Reklamelink).

  jeg skiftede hurtigt min anden hesteshampoo ud efter at have prøvet hesteshampooen Cura No.1, da den gav et rigtig godt resultat.
  Den dufter godt og er god at arbejde med i pels og hale og så indeholder den aloe vera .
  Jeg har som sagt afprøvet den i et halvt år på bl.a. Zizanies hale, som før i tiden altid var meget filtret og glansløs. Resultatet blev en velplejet hale, som var nemmere at rede ud og en mere glinsende hale end før. Nu er jeg ikke typen der vasker hale hver uge, men 1-2 gange om måneden, hvilket har gavnet hendes halehår.
  Derudover er hendes hvide sokker på bagbenene, som oftere var jordfarvet end hvide tillige blevet vasket med Cura No.1 2 gange om ugen. Hendes sokker blev virkelig flotte, altså krid-hvide selvom de før vask lignede noget som ikke kunne shine igen. Hvordan skal shampooen bruges tænker du nok. Jeg har til halen brugt en valnødde størrelse portion og til koderne noget mindre. Shampooen massere godt ind, så den skummer op. Derefter skylles der godt efter og tørres efter med et håndklæde.

  Jeg har tillige været så heldig at afprøve Prevent, som er et produkt mod muk og sur stråle. Zizanie var i foråret så uheldig at få 2 hovbylder. Det betød at hun var igennem en lang periode hvor vi flere gange dagligt skulle have hoven i sæbevand. Det betød at hun blev rigtig sart i kodeområdet og da hun havde en lille smule muk gjorde den daglige badning det ikke bedre. Jeg kunne ikke undgå at hun blev en smule våd op af benene. Men jeg fik hurtigt løst udfordringen ved at bruge Prevent, i pudderform, som jeg bare kunne drysse ud over det udsatte område. Dette gjorde jeg dagligt indtil det forsvandt. Det tog ca.4-5 dage.

  Disse to produkter er nu en fast bestanddel i min hesteplejeserie. Jeg håber at du kan få gavn af mine erfaringer med disse to produkter.
  God fornøjelse!

 • BLOG

  Kvaliteterne ved at være distancerytter.

  Kvaliteterne ved at være distancerytter:

  1. Du behøver ikke at ride i en overfyldt ridehal, da konditionstræning og miljøtræning med fordel kan trænes i naturen.
  2. Du behøver ikke have dårlig samvittighed over at du kun får redet dressur 2 gange om ugen, for du foretrækker at ride i naturen.
  3. Det som andre kalder for skovtur, er vigtig træning for hestens kondition og udvikling.
  4. Din hest oplever en meget alsidig træning.
  5. Du lærer hurtigt at samarbejde og lytte til hestens signaler vil hjælpe dig i dine ridt.
  6. Der er god mulighed for at sam-træne med andre distanceryttere og komme ud og opleve andre fede ridesteder i naturen.
  7. Du oplever til distanceridtene at de andre ryttere er enormt hjælpsomme og man kommer ind i et fedt fællesskab.
  8. Du får tit tjekket din hests ve og vel, da hestens velfærd har førsteprioritet til distanceridtene. Den bliver tjekket igennem af dyrlæger både før og efter dit ridt. Og først efter godkendelse fra dyrlægen bliver de ridt godkendt, hvis du ellers har overholdt klassens regler.
  9. Der er muglighed for at få en mentor på, da DRF har lavet en mentor-ordning der fungerer over hele landet.
  10. Du får de fedeste oplevelser med din hest!

 • BLOG

  forår og insekter i luften

  Vi har nu haft skønt vejr i lang tid med dejlig varme og mange solskinstimer… Dette har selvfølgelig været lækkert. Dog har jeg bemærket at insekterne er fulgt med. Da jeg og hestene bor i Silkeborg, som er kendt under navnet Søhøjlandet og dermed myggenes paradis er  Zizanie blevet pakket ind i et insektdækken og fluemaske, samt blevet sprøjtet med diverse medikamenter for at undgå bid fra myg, andre bidende insekter og pågående fluer osv. Figaro går i en løsdrift og er pt. ikke så hårdt ramt. Jeg var i weekenden på jagt efter en “all around” insektmiddel hvilket jeg også fandt. Men så er prisen godt nok også skruet op og jeg er ikke sikker på om jeg bryder mig om den kemi, som der følger med i mange af de produkter man kan købe. Der er heldigvis alternativer på markedet, som er mere naturlige. Men hvorfor ikke prøve at lave sin egen som er meget billgere og ufarlig? Jeg har derfor søgt lidt på nettet og har fundet flere opskrifter. Men vælger at lægge den op jeg fandt fra Horseconsult.com
  Effekten på denne opskrift, garantere de ikke for, men jeg tænker at den skal prøves af på både Zizanie og Figaro. Der er i hvert fald sparet en del kr. hvis det har en god virkning.
  Derudover, så har jeg erfaret at er der færre insekter tidligt om morgenen, så luk gerne din hest tidligt på fold og tag den ind før insekterne bliver for trælse.

  Insektspray

  •  1/3 del eddike
  • 2/3 dele vand
  • saft fra 3 citroner
  • pebermynteolie

  Dette hældes op i en forstøverflaske og rystes godt.
  Der rådes fra horseconsult.com til at hvis man har en skimmel at der bruges hvid eddike.

 • BLOG

  Min hest er halt!

  Åhhh nej… er det første man tænker når man opdager at hesten ikke går som normalt. Blikket vandrer op og ned af hestens krop og ben. Er der noget synligt eller er det mere subtilt, hvor din viden og kendskab til hesten spiller en afgørende rolle i forhold til at finde ud af hvad der er galt.
  Sådan en dag havde jeg for en lille måneds tid siden.

  Zizanie var lige kommet ind fra fold. Jeg trak hende ud af boksen og kunne straks mærke at der var noget galt. Jeg tog dækkenet af hende og begyndte at nærstudere hende når hun skridtede rundt. Der var noget galt omkring bagparten. Jeg fik en af pigerne fra stalden til at trække med hende, så jeg bedre kunne se hvilket ben hun haltede på.
  Da jeg fandt ud af at det var højre bagben, men stadig var usikker på om hvad der udløste smerten kontaktede jeg dyrlægen. Jeg er så priviligeret at have en dyrlæge i stalden som jeg også rider sammen med.
  Hun tog et hurtigt kig på hende. Benet skulle køles og hoven skulle i sæbevand flere gange om dagen, i tilfælde af at det var en hovbyld.
  Vi aftalte at hvis det ikke blev bedre i løbet af et par dage, så skulle hun igennem en grundig halthedsundersøgelse. Desværre fik Zizanie det værre og værre. Jeg havde heldigvis lavet en aftale med dyrlægen for at være på den sikre side.
  Ved undersøgelsen havde Zizanie en øget puls i benet, lidt varme i hoven og var en smule hævet på indvendig side af piben, hvilket hun ikke var den dag hun blev halt.
  Der udover indebar undersøgelsen blokadetest, da den almindelige kliniske undersøgelse ikke viste noget. Blokadetesten gav heller ikke et entydigt resultat. Derfra gik vi videre med en ultralydsscanning af benet. Den viste heller ingenting. Næste skridt ville være røntgen, hvis der ikke var bedring inden for en uge. Øv! Den melding brød jeg mig bestemt ikke om.
  Jeg fik noget smertestillende til Zizanie, som skulle tage de værste smerter. I tilfælde af at det var en hovbyld fik hun lagt en hovforbinding, som sæbevandet skulle hældes i morgen og aften. Dette var for at blødgøre hoven, så hvis det var en hovbyld kunne den komme ud.
  Zizanie skulle have boksro.
  Aftnen efter havde jeg en hest der stod på 3 ben og når man ser det som hesteejer, så tror man straks at det aldrig bliver godt igen. Det troede jeg i hvert fald…Dyrlægen kom ud igen. Zizanie var begyndt at få feber og benet var hævet op til hasehøjde. Dette betød et dagligt visit af doktor “Dyregod” resten af ugen, som sprøjtede hende med antibiotika. Feberen aftog med dagene, men Zizanie var ikke rengående… men så skete miraklet. 

  Ydresiden af kronranden sprækkede et par centimeter og der kom en uklar gullig væske ud… Jeg jublede… jeg havde gruet for, hvad nu hvis det ikke var en hovbyld. men den tanke kunne jeg slippe.
  Jeg følte virkelig at jeg havde vundet i lotto. Jeg tænker at de fleste ryttere og hesteejere kender den følelse jeg stod med, da hovbylden tonede sig frem. en lettelses suk… For jeg var slet ikke klar til at skulle af med min elskede hest gennem 17år. Efterfølgende havde vi et par check-ups af dyrlægen og jeg er atter i sadlen. Fokus er på at få hoven stabiliseret og musklerne i form igen.

  Mit hestelivsråd til dig som er hesteejer.

  1. Tjek jævnligt din hest efter for sår, puls i ben og varmeforskelle i hovene.
  2. Tjek jævnligt din hests temperatur. Det er rart at vide hvad din hests normaltemperatur er, når uheldet er ude. Nogle gange kan det nemlig tages i opløbet. Samtidig kan det give dyrlægen et pejlemærke af hvor slemt det står til.
  3. Sidst men ikke mindst, lad være med at gå i panik, brug almindelig sund fornuft og rådfør dig med din dyrlæge.

 • BLOG

  snart påske og hvad kan man så lave med sin hest…

  Du har måske ligesom jeg og mange andre hestefolk pudset udstyr, taget i skoven på hesteryg, nydt forårssolen…


  Du er måske en af de mange hjemsendte og er begyndt at kede dig lidt…. Men har du tænkt over at vi kan gøre andre ting på trods af de indskrænkelser som påvirker hverdagslivet.
  Jeg vil bruge denne tid på at lære min 2 årige hest noget nyt.
  Noget som jeg endelig har masser af tid til.
  Mit mål er at han skal lære at blive kørt i hestetraileren alene.
  Jeg vil starte i det små.
  Først skal han bare gå op i traileren og dernæst skal jeg kunne lukke bagsmækken bag ham.
  Næste delmål er at køre få minutter med ham og til sidst skal vi gerne kunne køre en længere tur, hvor han står roligt og sikkert bag i traileren. Det vigtigste for mig i at lære min hest nye ting er, at have fokus på sikkerhed for hest og menneske, fokus på at skabe en tydelig ramme som guider og motivere hesten hen i en retning af at dens handlinger er gjort frivilligt. Sidst men ikke mindst at jeg ved hvor meget jeg kan forlange af min hest og alle små skridt roses hesten altid for.
  Jeg ved at det tager tid og mange gentagelser, men netop derfor er det nu at vi med god samvittighed og uden stress og jag kan arbejde med hesten på områder vi synes hesten skal styrkes i.
  Jeg vil altid anbefale at du søger råd hos professionelle, hvis du vil igang med at træne din hest på områder som potentielt kan udvikle sig i en forkert retning. Hesten og mennesket skal nødig komme til skade og hesten skal helst guides i den rigtige retning fra start.
  Rigtig god fornøjelse med dit evt. kommende træningsprojekt.

 • BLOG

  Nyd foråret med hestene og gør noget godt for hestene og dig selv derhjemme…

  Åhhh hvad skal vi få tiden til at gå med…. Vi må jo ikke være sammen med nogen… 

  Dette er en del af vores hverdag som det ser ud nu grundet Covid 19. Vi skal alle passe på hinanden. Dette gøres ved at indskrænke vores vaner for at socialisere tæt sammen. Vi skal holde god afstand og gerne bliv hjemme, hvis det ikke er livsnødvendigt det du skal. Men kan vi blive hjemme som hestemennesker? Mit svar må være ja og nej. Mit ja grunder i at i yderste konsekvens risikerer man at blive smittet eller selv smitte videre, derfor bliv hjemme hvis du føler dig det mindste sløj.  Mit nej grunder i at vi med sund fornuft godt kan holde god afstand både når vi færdes i stalden og udendørs.
  I den rideklub hvor jeg har Zizanie stående er der udstukket retningslinjer for al færden og stor fokus på hygiejne.
   Vi opsadler i boksen.
  Der henstilles til at vaske hænder ofte og derfor er der også sat sæbe frem ved vasken i stalden. Ridehusene er lukket af. Vi er så heldige stillet at vi har en stor skov at ride i med masser af ridestier. Dem benytter rytterne sig flittigt af. 
  Men vi skal stadig huske at begrænse vores sociale færden.
  Dette kan opleves træls at skulle være hjemme, når vi er vant til at hænge ud med andre nede i rideklubben, så her er nogle fif som du som rytter/hesteejer med god samvittighed vil kunne tage dig til derhjemme

  Fif til det du kan gøre hjemme som rytter/hesteejer:


  • Ryd op i dit rideudstyr. Har du virkelig brug for alt det du har liggende?
  • Puds din sadel og hovedtøj. Jeg er ret sikker på at det har godt af en ekstra pudsning i denne tid.
  • Rengør og puds dine støvler. Fjern skidt fra dine støvler. Det gavner også der hvor du rammer hestens pels.
  • Ryd op i dit mobile fotoalbum.
   Hvis du er ligesom jeg, så har du taget flere billeder af dit hesteliv, hvor kun nogle enkle er ret gode. Lav nogle mapper på din computer og overfør dem dertil eller smid dem i ” the cloud”. De dårlige sletter du.
  •  Rens strigler og børster. Tag dine strigler med hjem og vask dem godt af. Det er fældetid, så hjælp hesten og dig selv med en god striglehygiejne.

  • Forbliv social via de online muligheder, såsom, Facebook, instagram, Skype, TikTok, Snapchat… Der findes mange muligheder. Tak for internettets opfindelse !
 • BLOG

  At samarbejde er at samskabe…

  “Livet som hesteejer er ikke altid en dans på roser, men det er en unik livsstil jeg ikke vil være foruden! “

  Med vidensdeling og ved at hjælpe hinanden, så er livet i hesteverdenen et fantastisk berigende fællesskab for alle os hestefolk. Om det så er på hyggeniveau, eliteniveau, for skovtursrytteren, elevrytteren der lærer at ride, for dem som avler og for os som rider konkurrencer.
  For mig er det vigtigt at vi hjælper hinanden med alt det gode vi har at bidrage med.
  Derfor kan jeg med glæde fortælle at jeg er indgået samarbejde med firmaet Equus Cura, som laver plejeprodukter til hesten. 
  http://www.equuscura.dk/ 

  Vi ønsker at skabe noget ekstra, som hest og rytter kan få gavn af og derfor har vi indledt et samarbejde.
  Du vil i fremtiden på Equus Cura’s hjemmeside og instagramprofil have mulighed for at læse med på mine blogindlæg og få tips og tricks til at lette livet med heste. 
  Derudover vil der være blogindlæg, hvor du som læser kan følge med i mit hesteliv.
  Du vil selvfølgelig også kunne finde dem her på siden og på min instagramprofil @Horsy.dk

  Hvem er jeg så…
  Jeg hedder Pia Lerce Kettner.  Jeg bor i det skønne Silkeborg og er distancerytter. Jeg er tidligere dressurrytter, men har bevæget mig over i distanceverdenen for at få nogle flere naturoplevelser. Dette har bragt et helt fantastisk fællesskab med sig. Jeg går op i at hesten trænes alsidigt og at vores heste trives i sit hesteliv.
  Jeg har redet i over 25 år, er udannet pædagog, idrætsfysiolog, personlig træner og stressmentor.

  Jeg har to skønne heste, Zizanie og Figaro-B. 
  Zizanie er en hoppe fra 2002. Jeg har haft hende siden hun var 7 mdr. gammel.
  Hun er 1/2 American Quarter-1/2 DV. Hun elsker at ride i naturen, som er vores primære træningsarena, da vi rider distancekonkurrencer. 
  Figaro-B er det nyeste skud på stammen. Han er en 2 års fuldblodsaraber efter Lissar OX, som har et enestående CV inden for araberavlen.
  Figaro-B er en nysgerrig dreng, som har et skønt sind med mod på at udforske verden.
  Han er min kommende distancehest, som skal tage over for Zizanie, når hun ikke længere skal bruges i distancesporten.

  Tak fordi du læste med!

 • BLOG

  Alt godt kommer til den der venter eller hvad?!

  Alt godt kommer til den der venter og alligevel skal jeg vente lidt længere tid end hvad jeg regnede med i forhold til at komme ud at starte distancestævner igen. DRF har valgt at aflyse alle stævner de næste 14 dage frem pga. corona virus og for at støtte op om regerings inddæmnings foranstaltninger, så vi kan sikre de svageste i samfundet. Dermed er Feldborg ridtet aflyst. Alle kender nogen som hvis immunsystem er udsat for smitte, så jeg håber at alle vil vise samfundssind! Det er virkelig indgribende i alles liv, men vi skal hjælpe hinanden med at stå sammen hver for sig. Det betyder også at der er kommet restriktioner på den rideskole hvor min ene hest står opstaldet. Eksempelvis må der kun være 5 ryttere ad gangen i hver af vores ridehuse. Tilskuer må gå sig en tur imen og al elevskoleundervisning er lukket ned. Alt sammen for at begrænse smitterisiko. Jeg bakker op om vores bestyrelses retningslinjer. Derfor opfordrer jeg selvfølgelig alle til at komme ud og ride en tur i skoven på deres heste, så hestene får endnu flere gode naturoplevelser. Der er jo flere og flere dage med sol, så kom frisk!

 • BLOG

  Spændende nyheder undervejs

  Nu nærmer årets første distancestævne sig. Jeg glæder mig til at ride i ukendt terræn og få et godt ridt på hestens præmisser. Zizanie er midt i fældningssæsonen, hvilket har gjort hendes pels mere sårbar for regn. Derfor har jeg sat hende på en B-vitaminkur og hun holdes pt. inde på stald for at undgå udvikling af regneksem samt mug. Til gengæld går jeg en masse ture med hende, rider og laver en del jordabejde.

  Der er en nyhed undervejs, som jeg snart vil afsløre. Jeg kan næsten ikke vente med at præsentere det, men i får lov til at hænge lidt endnu. Distancestævnet på lørdag har mit hovedfokus, men derefter vil jeg løfte sløret for nyheden. Glæd jer!