• BLOG

    forår og insekter i luften

    Vi har nu haft skønt vejr i lang tid med dejlig varme og mange solskinstimer… Dette har selvfølgelig været lækkert. Dog har jeg bemærket at insekterne er fulgt med. Da jeg og hestene bor i Silkeborg, som er kendt under navnet Søhøjlandet og dermed myggenes paradis er  Zizanie blevet pakket ind i et insektdækken og fluemaske, samt blevet sprøjtet med diverse medikamenter for at undgå bid fra myg, andre bidende insekter og pågående fluer osv. Figaro går i en løsdrift og er pt. ikke så hårdt ramt. Jeg var i weekenden på jagt efter en “all around” insektmiddel hvilket jeg også fandt. Men så er prisen godt nok også skruet op og jeg er ikke sikker på om jeg bryder mig om den kemi, som der følger med i mange af de produkter man kan købe. Der er heldigvis alternativer på markedet, som er mere naturlige. Men hvorfor ikke prøve at lave sin egen som er meget billgere og ufarlig? Jeg har derfor søgt lidt på nettet og har fundet flere opskrifter. Men vælger at lægge den op jeg fandt fra Horseconsult.com
    Effekten på denne opskrift, garantere de ikke for, men jeg tænker at den skal prøves af på både Zizanie og Figaro. Der er i hvert fald sparet en del kr. hvis det har en god virkning.
    Derudover, så har jeg erfaret at er der færre insekter tidligt om morgenen, så luk gerne din hest tidligt på fold og tag den ind før insekterne bliver for trælse.

    Insektspray

    •  1/3 del eddike
    • 2/3 dele vand
    • saft fra 3 citroner
    • pebermynteolie

    Dette hældes op i en forstøverflaske og rystes godt.
    Der rådes fra horseconsult.com til at hvis man har en skimmel at der bruges hvid eddike.

  • BLOG

    Min hest er halt!

    Åhhh nej… er det første man tænker når man opdager at hesten ikke går som normalt. Blikket vandrer op og ned af hestens krop og ben. Er der noget synligt eller er det mere subtilt, hvor din viden og kendskab til hesten spiller en afgørende rolle i forhold til at finde ud af hvad der er galt.
    Sådan en dag havde jeg for en lille måneds tid siden.

    Zizanie var lige kommet ind fra fold. Jeg trak hende ud af boksen og kunne straks mærke at der var noget galt. Jeg tog dækkenet af hende og begyndte at nærstudere hende når hun skridtede rundt. Der var noget galt omkring bagparten. Jeg fik en af pigerne fra stalden til at trække med hende, så jeg bedre kunne se hvilket ben hun haltede på.
    Da jeg fandt ud af at det var højre bagben, men stadig var usikker på om hvad der udløste smerten kontaktede jeg dyrlægen. Jeg er så priviligeret at have en dyrlæge i stalden som jeg også rider sammen med.
    Hun tog et hurtigt kig på hende. Benet skulle køles og hoven skulle i sæbevand flere gange om dagen, i tilfælde af at det var en hovbyld.
    Vi aftalte at hvis det ikke blev bedre i løbet af et par dage, så skulle hun igennem en grundig halthedsundersøgelse. Desværre fik Zizanie det værre og værre. Jeg havde heldigvis lavet en aftale med dyrlægen for at være på den sikre side.
    Ved undersøgelsen havde Zizanie en øget puls i benet, lidt varme i hoven og var en smule hævet på indvendig side af piben, hvilket hun ikke var den dag hun blev halt.
    Der udover indebar undersøgelsen blokadetest, da den almindelige kliniske undersøgelse ikke viste noget. Blokadetesten gav heller ikke et entydigt resultat. Derfra gik vi videre med en ultralydsscanning af benet. Den viste heller ingenting. Næste skridt ville være røntgen, hvis der ikke var bedring inden for en uge. Øv! Den melding brød jeg mig bestemt ikke om.
    Jeg fik noget smertestillende til Zizanie, som skulle tage de værste smerter. I tilfælde af at det var en hovbyld fik hun lagt en hovforbinding, som sæbevandet skulle hældes i morgen og aften. Dette var for at blødgøre hoven, så hvis det var en hovbyld kunne den komme ud.
    Zizanie skulle have boksro.
    Aftnen efter havde jeg en hest der stod på 3 ben og når man ser det som hesteejer, så tror man straks at det aldrig bliver godt igen. Det troede jeg i hvert fald…Dyrlægen kom ud igen. Zizanie var begyndt at få feber og benet var hævet op til hasehøjde. Dette betød et dagligt visit af doktor “Dyregod” resten af ugen, som sprøjtede hende med antibiotika. Feberen aftog med dagene, men Zizanie var ikke rengående… men så skete miraklet. 

    Ydresiden af kronranden sprækkede et par centimeter og der kom en uklar gullig væske ud… Jeg jublede… jeg havde gruet for, hvad nu hvis det ikke var en hovbyld. men den tanke kunne jeg slippe.
    Jeg følte virkelig at jeg havde vundet i lotto. Jeg tænker at de fleste ryttere og hesteejere kender den følelse jeg stod med, da hovbylden tonede sig frem. en lettelses suk… For jeg var slet ikke klar til at skulle af med min elskede hest gennem 17år. Efterfølgende havde vi et par check-ups af dyrlægen og jeg er atter i sadlen. Fokus er på at få hoven stabiliseret og musklerne i form igen.

    Mit hestelivsråd til dig som er hesteejer.

    1. Tjek jævnligt din hest efter for sår, puls i ben og varmeforskelle i hovene.
    2. Tjek jævnligt din hests temperatur. Det er rart at vide hvad din hests normaltemperatur er, når uheldet er ude. Nogle gange kan det nemlig tages i opløbet. Samtidig kan det give dyrlægen et pejlemærke af hvor slemt det står til.
    3. Sidst men ikke mindst, lad være med at gå i panik, brug almindelig sund fornuft og rådfør dig med din dyrlæge.

  • BLOG

    snart påske og hvad kan man så lave med sin hest…

    Du har måske ligesom jeg og mange andre hestefolk pudset udstyr, taget i skoven på hesteryg, nydt forårssolen…


    Du er måske en af de mange hjemsendte og er begyndt at kede dig lidt…. Men har du tænkt over at vi kan gøre andre ting på trods af de indskrænkelser som påvirker hverdagslivet.
    Jeg vil bruge denne tid på at lære min 2 årige hest noget nyt.
    Noget som jeg endelig har masser af tid til.
    Mit mål er at han skal lære at blive kørt i hestetraileren alene.
    Jeg vil starte i det små.
    Først skal han bare gå op i traileren og dernæst skal jeg kunne lukke bagsmækken bag ham.
    Næste delmål er at køre få minutter med ham og til sidst skal vi gerne kunne køre en længere tur, hvor han står roligt og sikkert bag i traileren. Det vigtigste for mig i at lære min hest nye ting er, at have fokus på sikkerhed for hest og menneske, fokus på at skabe en tydelig ramme som guider og motivere hesten hen i en retning af at dens handlinger er gjort frivilligt. Sidst men ikke mindst at jeg ved hvor meget jeg kan forlange af min hest og alle små skridt roses hesten altid for.
    Jeg ved at det tager tid og mange gentagelser, men netop derfor er det nu at vi med god samvittighed og uden stress og jag kan arbejde med hesten på områder vi synes hesten skal styrkes i.
    Jeg vil altid anbefale at du søger råd hos professionelle, hvis du vil igang med at træne din hest på områder som potentielt kan udvikle sig i en forkert retning. Hesten og mennesket skal nødig komme til skade og hesten skal helst guides i den rigtige retning fra start.
    Rigtig god fornøjelse med dit evt. kommende træningsprojekt.