Kender du din hest?

Når jeg spørger dig om du kender din hest, så er det ikke kun med fokus på hvad den kan lide at spise, hvordan den er at ride. Dette er selvfølgelig også vigtigt, men kender du den så godt at du kan forebygge eventuelle skader og sygdom? Kender du din hests normaltemperatur, ligger du mærke til hvordan den står på sine ben, dens humør, hvordan tænderne ser ud, hvordan dens ben og sener føles?!
Jeg blev for et par uger siden forskrækket, da jeg tjekkede tænder på Figaro. Han havde en løs fortand og den første tanke som strøg mig var at han var blevet sparket i munden. Han kan godt være lige lovlig frisk over for de andre og glemme sin plads i flokken, så der var en reel mulighed at han var blevet sat på plads af en af flokkens førerhopper. Jeg nåede at tænke hvilken dyrlæge jeg skulle få ud.

Hvem er god til tænder?!
Heldigvis slog tanken mig at han jo var 2,5 år og at han nok var ved at skifte tænder. For en sikkerheds skyld tjekkede jeg på en hestedyrlæges hjemmeside, hvor tandskifte for ungheste stod beskrevet. Jeg blev bekræftet i at unghesten begynder at skifte fortænder når de er ca. 2,5 år.
Figaro havde heldigvis ikke ondt, hvilket var endnu en faktor til at jeg ikke kontaktede dyrlæge, samt at han gladeligt spiste sit foder.
Jeg er i denne periode Ekstra opmærksom på hvordan han tygger og han får derfor mash med loppefrøskaller til at understøtte fordøjelsen. Han har nu skiftet de to inderste fortænder i overmunden.
Jeg har altid haft en rutine med at Figaros tænder tjekkes flere gange ugentligt og det samme gælder min store hest. jeg tager også jævnligt temperatur på dem begge, derved kender jeg deres normaltemperatur og kan hurtigt opsnappe hvis en af hestene ikke trives fuldt ud og måske får brug for dyrlæge eller justeringer i deres levevis. Dette kan være pause fra ridningen, tilførsel af tilskudsprodukter, anderledes træning hvis jeg mærker mistrivsel i den daglige træning.
Det er vigtigt at huske at hesten ikke direkte kan fortælle dig hvor det evt. gør ondt eller hvad der gør den glad.
Det kræver at du og hesten lærer hinanden at kende. Det gælder om at afkode hestens kropssprog, alle de små signaler som den hele tiden viser og samtidig have noget målbart at gå efter, såsom spiser hesten sit foder/hø og drikker den vand nok, og ja så vil jeg slå et slag for temperaturtagning. Det er godt at vænne hesten til det inden den evt. skal bruge dyrlæge. Min erfaring med at træne dette er at det er godt givet ud og noget som dyrlægen højst sandsynligt vil spørge dig om som noget af det første.
Slutteligt vil jeg gøre opmærksom på at jeg hellere vil tilkalde dyrlægen en gang for meget end en gang for lidt. Og hvis man er usikker på om ens hest er ved at blive syg, så endelig hold øje med den og kontakt gerne dyrlægen.